Ohje - WiseCMS: Tiedostonhallinta

Tiedostonhallinnan avulla yrityksen kuvat pysyvät järjestyksessä ja niitä on helpompi hyödyntää sivuston eri osissa.

Tärkeää huomioitavaa tiedostonhallinnasta

Jos poistat kuvan tiedostonhallinnasta ja se on käytössä nettisivuilla, poistuu kuva näkyviltä.

Tiedostonhallinnassa ei pysty tällä hetkellä muuttamaan sinne lisättyjen tiedostojen tiedostonimiä. Jos esimerkiksi kuva on käytössä nettisivuilla ja sen nimen käy muuttamassa tiedostonhallinnassa, niin kuva katoaa näkyvistä.

Kuvien paikkaa ei tällä hetkellä pysty muuttamaan tiedostonhallinnassa. Kuvat tulee siis alunperin nimetä järkevästi ja sijoittaa ne heti oikeisiin kansioihin tiedostonhallinnassa.

Tiedostonhallintaan siirtyminen

Tiedostonhallintaan pääsee siirtymään usealla eri tavalla.

1. Yrityksen tiedostonhallintaan / mediakirjastoon pääsee käsiksi osoitteella:

media.yrityksendomain.fi

Huom. Vaihda "yrityksendomain"-kohtaan oman yrityksesi domain.

esim. WiseNetworkin oma tiedostonhallinta löytyy osoitteesta media.wisehelp.fi

Tiedostonhallinnan lyhyt url-osoite: media.yrityksendomain.fi

2. Tiedostonhallintaan voi siirtyä myös kotisivunäkymästä (ei admin-puolelta) polkua:
Kotisivut → Mediakirjasto

Tiedostonhallintaa pääsee siirtymään esim. kotisivunäkymästä valitsemalla "Kotisivut" ja sen jälkeen "Mediakirjasto".

3. Kolmas tapa avata tiedostonhallinta on artikkelin kuvaelementin kautta klikkaamalla

→ "Lisää kuva"

Tiedostonhallintaan pääsee myös artikkelin kuvaelementin kautta.

Uuden kansion luominen

Tiedostonhallintaan saa luotua uuden kansion klikkaamalla sivun oikeasta yläreunasta kolmea pistettä.

Avautuvasta alasvetovalikosta klikataan

→ "New folder"

Uuden kansion saa luotua oikesta yläreunasta valitsemalla ensin kolme pistettä ja sen jälkeen "New folder".

Kuvien lisääminen kansioon

1. Valitaan tiedostonhallinnan etusivulta kansio, johon kuvat halutaan ladata.

Kuvat saa ladattua myös suoraan etusivulle, mutta kansiot helpottavat kuvien ryhmittelyä ja löytymistä jatkossa.

Huom. tiedostonhallintaan lisättyjen kuvien paikkaa ei pysty tällä hetkellä vaihtamaan eli on tärkeää lisätä kuvat heti alussa oikeisiin kansioihin.

Valitaan kansio, johon kuvat halutaan ladata.

2. Uusi kuva ladataan palvelimelle klikkaamalla sivun oikeasta yläreunasta kolmea pistettä.

Avautuvasta alasvetovalikosta klikataan

→ "Upload files"

(Kansioiden alle saa lisättyä myös alikansioita valitsemalla tässä kohdassa "New folder")​​​​​​​

Uusi kuva ladataan sivun oikeasta yläreunasta klikkaamalla kolme pistettä ja sen jälkeen "upload files".

3. Klikataan avautuvasta ponnahdusikkunasta

→ "Select files"

Käytettävän laitteen resurssienhallinta avautuu.

Siirrytään valitsemaan kuvat klikkaamalla "Select files".

4. Valitaan halutut tiedostot laitteelta.

Tiedostonhallintaan voi siis siirtää useita kuvia / tiedostoja yhdellä kertaa.

Valitaan halutut tiedostot laitteelta.

5. Ponnahdusikkunassa näkyy ladattavat tiedostot. Klikataan

→ "Upload"

Huom. Kuvat on paras tallentaa jo omalle koneelle selkeällä tiedostonimellä: lyhyt nimi, jossa ei ole ääkkösiä, välilyöntejä tai erikoismerkkejä. Alaviivat toimivat tiedostojen nimeämisessä hyvin.

Klikataan "Upload".

6. Kuvat löytyvät nyt palvelimelta siitä kansiosta, mihin ne on ladattu ja ovat valmiina käytettäväksi kotisivuilla.

Kuvat latautuvat kansioihin aakkosjärjestyksessä.

Kuvat ovat valmiina käytettäväksi kotisivuilla.

Kuvagallerian luominen kotisivuille

1. Tiedostonhallinnan kansioiden avulla saa helposti luotua kuvagalleriota kotisivuille.

Kuvagallerian luomisessa hyödynnetään tiedostonhallintaa.

2. Luodaan artikkeli / siirrytään artikkeliin, johon kuvagalleria halutaan lisätä.

Artikkelin muokkaustilassa valitaan sivun oikean reunan sisältöeditorista elementti "uusi kuvagalleria" ja raahataan se sivulla haluttuun kohtaan (tai klikataan elementtiä, jolloin se tulee sivulla alimmaiseksi).

Artikkelin sisältöeditorista valitaan "uusi kuvagalleria" ja joko raahataan se artikkeliin tai klikataan se artikkelin viimeksi.

3. Kuvagalleria-elementin oikean reunan kynäikonista pääsee valitsemaan tiedonstonhallinnasta halutun kansion, jonka sisältö näytetään kuvagalleriassa.

Kynäikonin takaa pääsee valitsemaan kuvakansion.

4. Valitaan alasvetovalikosta haluttu kansio.

Valitaan alasvetovalikosta oikea kansio.

5. Vahvistetaan kansio-valinta klikkaamalla "Tallenna".

Muistetaan lopuksi tallentaa myös itse artikkeli / sivu "Julkaise"-napista.

Huom. kuvagallerian kuvat tulevat näkyviin aakkosjärjestyksessä, joten tähän tulee kiinnittää huomiota jo kuvia ladattaessa kansioon.

Tallennetaan kansiovalinta "tallenna"-napista sekä artikkeli "julkaise"-napista.