Ohje - WiseCMS: Pdf-linkin luominen

Ohjeet, miten pdf-dokumentista saadaan muodostettua url-linkki.

Ohje pdf-linkin nopeaan luontiin

Nopein tapa tehdä pdf:stä linkki on tallentaa pdf tiedostonhallintaan (lyhyellä ja helpolla nimellä) ja liittää kansio sekä tiedostopolku alla olevaan linkkiin.

omadomain.fi/shared/files/kansion_nimi/tiedoston_nimi.pdf

esim. WiseNetworkin esimerkki-niminen pdf-tiedosto, joka on lisätty tiedostonhallinnassa pdf-nimiseen kansioon, löytyisi seuraavan linkin takaa: wisenetwork.fi/shared/files/pdf/esimerkki.pdf

Pdf-tiedostoja varten kannattaa luoda tiedostonhallintaan erillinen kansio ja nimetä se esim. pdf. Näin kaikki pdf-tiedostot löytyvät samasta paikasta ja linkkien luominen onnistuu vain (linkissä viimeisenä olevaa) tiedoston nimeä vaihtamalla.

Mikäli pdf-tiedoston nimeä käydään muokkaamassa tiedostonhallinnassa, tulee uusi tiedostonimi huomata vaihtaa myös pdf-linkkiin, sillä vanha linkki ei enää toimi.

Huomatkaa, että tiedoston nimi on paras pitää lyhyenä ja ilman ääkkösiä, välilyöntejä tai erikoismerkkejä. Alaviivat toimivat tiedostojen nimeämisessä hyvin.

Pdf-linkin luonti suoraan artikkeliin (pidempi tapa luoda pdf-linkki)

1. Lisää haluttu pdf järjestelmän tiedostonhallintaan. Tiedostonhallintaan pääsee käsiksi kotisivunäkymästä (eli ei admin-puolelta) polkua:
Kotisivut → Mediakirjasto
tai suoraan osoiteesta: https://media.omadomain.fi/ .

Katso, että pdf on nimetty järkevästi ja oikein (ei ääkkösiä, välilyöntejä tai erikoismerkkejä), sillä tiedostonimi näkyy linkin urlissa.

Esim. WiseNetworkin tiedostonhallinta löytyy osoitteesta media.wisenetwork.fi.

Katso tarkemmat ohjeet tiedoston lisäämisestä tiedostonhallintaan:

Tiedostonhallinta >>

Tiedostonhallintaa pääsee siirtymään esim. kotisivunäkymästä valitsemalla "Kotisivut" ja sen jälkeen "Mediakirjasto".

2. Siirrytään muokkaamaan artikkelia, johon haluat pdf-linkin liittää.

Siirtytään muokkaamaan artikkelia.

3. Valitaan artikkelin muokkaustilassa vasemmalta sisältöeditorista "teksti"-elementti.

Klikkaamalla elementti lisätään sivun viimeiseksi. Raahaamalla sen voi sijoittaa heti haluttuun kohtaan.

Valitaan vasemmalta sisältöeditorista "teksti"-elementti.

4. Valitaan tekstimuokkauseditorista "paperi"-kuvake eli "add file".

Valitaan tekstimuokkauseditorista "paperi"-kuvake eli "add file".

5. Järjestelmä avaa tiedostonhallinnan, josta käydään valitsemassa (tuplaklikkaamassa) kyseinen pdf.

(Mikäli pdf:ää ei ole vielä lisätty tiedostonhallintaan, saa sen tehtyä tässä vaiheessa klikkaamalla tiedostonhallinnan sivun oikean yläreunan kolmea pistettä.)

Valitaan tiedostonhallinnasta oikea pdf-tiedosto.

6. Järjestelmä tekee artikkeliin pdf:stä linkin, jossa näkyy pdf-tiedoston nimi.

Pdf-linkki lisätään artikkeliin sillä tiedostonimellä, millä se on lisätty tiedostonhallintaan.

7. Jos haluat muuttaa linkin tekstiä, niin tee seuraavasti:

• Maalaa linkin osoite tai laita kursori sen kohdalle.
  • Valitse tekstinmuotoilueditorista "linkki"-painike.

Linkin tekstiä voi muuttaa tekstinmuotoilueditorista.

8. Kirjoitetaan "Display text" -kohtaan se teksti, jonka haluataan näkyvän artikkelin tekstinä linkissä esim. tässä tapauksessa "WiseGolf-esite".

Klikkaa "ok".

Huomaa, että osoite kohtaan jää näkyviin pdf:n suora linkki ja se on siitä kopioitavissa ja käytettävissä eri yhteyksissä: wisegolf.fi/shared/files/pdf/wisegolf_a4_2022.pdf.

Kirjoitetaan näkyville haluttu teksti kohtaan "Display text" ja klikataan ok. Pdf-linkin suora osoite näkyy kohdassa "osoite". Tästä sen voi kopioida käyttöön muuallekin.

9. Linkkiin haluttu teksti tulee näkyviin artikkeliin.

Haluttu teksti tulee näkyviin linkkiin artikkeliin.

Linkkipainikkeen luominen

Pdf-tiedostosta voidaan luoda myös linkkipainike artikkeliin ja tähän on kaksi tapaa.

Tapa 1.

1. Mikäli halutaan, että linkki tulee näkyviin painikkeena, myös tämä voidaan tehdä tekstinmuotoilueditorin takaa:

• Maalaa linkin osoite tai laita kursori sen kohdalle.
  • Valitse tekstinmuotoilueditorista "linkki"-painike.

2. Klikataan rasti kohtaan

→ "Näytä painikkeena"

3. Pdf-linkki tulee näkyviin artikkeliin painikkeena.

Tapa 2.

1. Valitaan artikkelin muokkaustilassa vasemmalta sisältöeditorista "linkkipainike"-elementti.

Jos elementtiä klikkaa, se ilmestyy sivun viimeiseksi. Jos elementtiä raahataan, sen voi sijoittaa heti haluttuun kohtaan.

2. Kirjoitetaan haluttu teksti suoraan linkkipainikkeeseen "linkkipainike"-tekstin tilalle.

3. Kun linkkiteksti on kirjoitettu, klikataan elementin oikeasta reunasta kynä-kuvaketta.

4. Sijoitetaan pdf:n linkki "linkin osoite" -kenttään. Pdf-linkki tulee siis tässä vaiheessa olla luotuna. (Katso edellä olevat ohjeet, miten saat linkin luotua.)

Laitetaan lisäksi tarvittessa linkki avautumaan uuteen välilehteen tai keskitetään se.

Klikataan "tallenna".

5. Pdf-linkki tulee näkyviin artikkeliin painikkeena.