Ohje - WiseEconomy: Myyntilaskun osahyvitys

Kun myyntilaskun summaa ei haluta hyvittää asiakkaalle kokonaan, tehdään myyntilaskusta osahyvitys.

Katso videolta, miten myyntilaskusta hyvitetään asiakkaalle osa.

1. Kun hyvitettävä lasku on löytynyt ja avattu järjestelmästä, klikataan laskun näkymässä vasemmasta alakulmasta
→ "Lisää"

ja klikataan

→ ”Tee hyvityslasku”

Kun haluttu lasku on avattu järjestelmästä, "Tee hyvityslasku" -painike löytyy sivun alareunan "Lisää"-painikkeen takaa.

2. Järjestelmä muodostaa uuteen välilehteen hyvityslaskun luonnoksen.

Hyvityslaskun päiväys muodostuu kyseiselle päivämäärälle, mutta päivämäärä tietoa voi tarvittaessa muuttaa.

Hyvityslaskun päiväys muodostuu kyseiselle päivämäärälle.

3. ​​​​​​​Jos kyseessä on kuluttaja-asiakas ei hyvityslaskua kannata lähettää asiakkaalle, vaan sopia asiakkaan kanssa, että hän ei maksa kyseistä laskua. Tätä varten järjestelmään on luotu laskutustapa: "Paperi (ei lähetystä)", jonka avulla hyvityslasku saadaan kohdistettua virheelliseen laskuun.

Moni yritysasiakas puolestaan vastaanottaa hyvityslaskuja. Tällaisessa tilanteessa käytetään alkuperäisen laskun laskutustapaa, jotta yritysasiakas vastaanottaa hyvityslaskun ostoreskontraansa.

Kun laskutustavaksi valitaan "Paperi (ei lähetystä)", järjestelmä ei lähetä hyvityslaskua asiakkaalle. Näin kannattaa toimia etenkin kuluttaja-asiakkaiden kanssa.

4. Kun laskutustapa on valittu, tarkastetaan hyvityslaskun tuoterivit. Tuoterivit muodostuvat identtisinä alkuperäiseen laskuun verrattuna, mutta hintatiedot ovat hyvityslaskulla miinusmerkkisiä (johtuen "määrä"-sarakkeen kertoimesta -1).
Jos siis alkuperäisellä laskulla on ollut kaksi tuoteriviä, muodostuvat nämä molemmat tuoterivit hyvityslaskulle miinusmerkkisinä.

Tarkistetaan hyvityslaskun tuoterivit.

5. Tehdään tuoteriveille tarpeelliset korjaukset.

Mikäli ostetusta tuotteesta halutaan hyvittää osa, kirjoitetaan hyvitettävä summa (plusmerkkisenä) tuoterivin kohtaan Á-hinta verollinen.

Esimerkkikuvassa 16 euron tuotteesta hyvitetään asiakkaalle 5 e, jolloin kohtaan Á-hinta verollinen kirjoitetaan 16 (euron) tilalle 5 (euroa).

Jos laskusta on tarkoitus hyvittää esimerkiksi pelkkä laskutuslisä, voidaan muut tuoterivit poistaa klikkaamalla roskakorin kuvaa, jolloin jäljelle jää vain laskutuslisän tuoterivi.

Asiakkaalle hyvitetään 16 euroa maksaneesta tuotteesta 5 euroa, jolloin kirjoitetaan 5 sarakkeeseen Á-hinta verollinen. Hyvityksen pitää olla plusmerkkinen, sillä "määrä"-sarakkeessa on jo valmiina kerroin -1.

4. Tallennetaan osahyvityslasku klikkaamalla

→ "Tallenna"

Osahyvityslasku tulee muistaa tallentaa.

5. Vahvistetaan hyvityslasku lähettämällä se, jolloin hyvityslasku kohdistuu alkuperäiseen laskuun. Klikataan

→ "Lähetä"

Vahvistetaan hyvityslasku lähettämällä se "Lähetä"-painikkeesta.

6. Hyvityslaskun käsittelyhistoriaan muodostuu linkki alkuperäiseen laskuun ja alkuperäisen laskun käsittelyhistoriasta löytyy myös linkki hyvityslaskuun.

Osahyvityssuoritus muodostuu laskulokiin laskun lisätietovälilehdelle.

Osahyvitys näkyy laskulokissa laskun lisätietovälilehdellä. Esimerkissä laskusta hyvitettiin 5 euroa tuotteesta sekä 5 euron laskutuslisä, jotka ovat yhteensä 10 e.